Odp: Odp: Odp: Filtrowanie nalewek

ciasteczka napisał(a): Na to nie wpadłam Jak długo trwa filtrowanie nalewki przez taki filtr? Jak to to robisz? wkładasz filtr np do mniejszego słoika i wlewasz do niego nalewkę?

Używam plastikowego filtra, wkładam do niego filtr papierowy i całość stawiam na dzbanku. Po przefiltrowaniu przelewam do butelki. Troszkę to trwa, ale w międzyczasie można zająć się czymś innym

Odp: Odp: Odp: Błyszcząca polewa

ciasteczka napisał(a): edytaha napisał(a): ciasteczka napisał(a): Mam pytanko. Znacie przepis na błyszczącą, gładką i łatwo się krojącą polewę na ciasto? Zawsze jak robię polewę to wychodzi mi matowa i klei się do noża, przez co kawałki ciasta wyglądają mało apetycznie. Jak zrobić idealną polewę?

Polecam polewę z dodatkiem żelatyny, jest idealna


Sposób wykonania znajdziesz w moim przepisie na tort

http://gotujmy.pl/tort-kakaowy-z-cytrynowa-pianka,przepisy-torty-przepis,196555.html

Co mnie pokusiło, żeby wchodzić na stronę tortu o tej porze Nawet polowe warunki nie zmienią faktu, że wygląda on genialnie. A jeśli chodzi o polewę to dokładnie takiej szukałam W końcu będę miała normalną apetyczną polewę na cieście, a nie Bóg jeden wie co

Cieszę się, że mogłam pomóc, mam nadzieję, że to będzie dokładnie to , czego szukasz

Odp: Rosół szumowiny

Te szumowiny to po prostu ścięte białko i są różne szkoły jak z nimi postępować. Można je po zagotowaniu rosołu zebrać sitkiem i wyrzucić, albo zostawić w spokoju, podczas długiego, powolnego gotowania same opadną na dno garnka. Byleby później, podczas nalewania nie mieszać zbyt energicznie łyżką wazową, to rosół pozostanie klarowny

Odp: Suszenie ziół

skuter5 napisał(a): Mamy w domu kilka sadzonek różnych ziół. Rosną jak szalone i nie nadążamy ze zrywaniem ich. Zastanawiam się nad ususzeniem ich. Jeszcze nigdy tego nie robiłem stąd moje pytanie jak to zrobić? Niby śmieszne, ale mam to robić w ciemnym pomieszczeniu czy nie musi być ciemno? Miejsce ma być przewiewne, czy nie jest to aż tak ważne? A może w piekarniku? Niestety nie mam suszarki do warzyw i owoców.

Ja takie sukcesywnie zbierane, niewielkie ilości ziół rozkładam na tacy, którą stawiam gdzieś w pokoju poza zasięgiem kota, i codziennie sprawdzam czy wyschły. Jak tylko są suche, od razu zbieram i chowam do słoiczków.

Odp: Mrożenie ciast

skuter5 napisał(a): Mam pytanko wie ktoś może jakie ciasta można bez problemów zamrozić? Chodzi o ciasta już upieczone. Jak długo takie zamrożone ciasto może " siedzieć" w zamrażarce bez szkody dla smaku ciasta?
W temperaturze poniżej -10 stopni można przechowywać do kilku miesięcy. Oczywiście zarówno ciasta upieczone, jak i surowe, wcześniej uformowane.

Odp: Kruche ciasto

skuter5 napisał(a): Robiłem ostatnio ciasto kruche ze śmietaną. Niby nic nadzwyczajnego w końcu to zwykłe ciasto, ale miałem potem problem z wałkowaniem. Ciasto było jakby z gumy. Rozciągało się i wracało do poprzednich rozmiarów. Czy to normalne czy może ja coś sknociłem? Będę wdzięczny za wszelkie informacje i rady.

Śmietana w żadnym wypadku nie sprawia, że ciasto staje się gumowe. Może zamiast szybko połączyć składniki, ciasta, za długo je wyrabiałeś?

Odp: Filtrowanie nalewek

ciasteczka napisał(a): Chciałam przefiltrować nalewkę z truskawek. Użyłam gazy ale nie powiem, żeby ta filtracja była jakaś perfekcyjna. Czego używacie do filtrowania nalewek?


U mnie sprawdza się papierowy filtr do kawy

Odp: Błyszcząca polewa

ciasteczka napisał(a): Mam pytanko. Znacie przepis na błyszczącą, gładką i łatwo się krojącą polewę na ciasto? Zawsze jak robię polewę to wychodzi mi matowa i klei się do noża, przez co kawałki ciasta wyglądają mało apetycznie. Jak zrobić idealną polewę?

Polecam polewę z dodatkiem żelatyny, jest idealna
Sposób wykonania znajdziesz w moim przepisie na tort

http://gotujmy.pl/tort-kakaowy-z-cytrynowa-pianka,przepisy-torty-przepis,196555.html

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Pękające naleśniki

Nie zapomnisz

Odp: Odp: Odp: Pękające naleśniki

Spróbuj dać jedno jajko mniej, a gęstość ciasta uregulować ilością płynu. Wodą gazowaną możesz spokojnie zastąpić 1/3 mleka. Niektórzy dają mleko z wodą pół na pół, przy czym na początku mleko i część wody, a resztę wody dopiero tuż przed smażeniem.
No i najważniejsze - po wymieszaniu odstaw ciasto na co najmniej 15 minut, daj mu odpocząć, wtedy nie powinny się łamać.
Powodzenia